På biologisk skattejagt til Ikkafjorden

På biologisk skattejagt til Ikka fjorden i Grønland:
Ikka fjorden i sydvest Grønland er det eneste sted i verden, hvor der findes undersøiske søjler opbygget af det sjældne kalkmineral ikait. De flere hundrede søjler vokser op gennem havbunden inden for et ganske lille område og kan blive op til 20 m. høje. Siden 1995 har der været flere videnskabelige togter til Ikka for at afdække hemmeligheden bag et af de mest særprægede og enestående naturfænomener i verden.
Geologer har kortlagt søjlerne og biologer, botanikere og zoologer har undersøgt fjorden og de omkringliggende bjerges flora og fauna. De sidste år har der specielt været fokus på mikrobiologien inde i søjlerne. Her har forskerne opdaget en stor del ukendte bakterier, som man har store forventninger til at kunne udnytte kommercielt.

ikka web

Pernille Semler og Bent Yde Jørgensen har deltaget både i sommer og vinter feltarbejde i Ikkafjorden sammen med forskerne. Dels som forskernes forlængede arm som dykkere og dels som filmmagere, hvor de har produceret 2 x 30 min. TV udsendelse til DR om feltarbejdet og de muligheder der er for at udvinde enzymer fra de undersøiske søjler.

Kom med på en fantastisk tur til Ikkafjorden og hør om den biologiske skattejagt på de eventyrlige Ikka søjler - og om hvordan det bla. er at dykke ned under 1 m. tyk is for at studere søjlerne.