Skip to content

I de sidste 18 år har vi igennem vores arbejde som dykkere, naturfotografer og filmmagere produceret en lang række film med hovedvægt på natur, miljø og populærvidenskab.
Nu tilbyder vi en række spændende og inspirerende foredrag, hvor vi viser film eller dele af filmene og fortælle om naturen, intentionerne med filmene og sjove “behind the camera” historier.
Alle foredrag kan naturligvis tilrettes efter ønsker, behov og målgrupper.

Kom med foran og bag kameraerne, der åbner dørene til hemmelige rum. Hør mere om hvordan det er at producere naturfilm og at arbejde som rejsende filmmager.
Vi garanterer en hyggelig og underholdende aften med sjove historier og godt selskab. Du er meget velkommen til at kontakt os for nærmere oplysninger om priser mm.

 

Foredrag 1: Naturen i Danmark set gennem kamera

Igennem vores mange produktioner om naturen i Danmark, har vi arbejdet med flere forskellige naturtyper. Det er f.eks. livet i ferskvand, på blomstrende overdrev, i naturskovene, på heden, i vandhullet, i havet mm.
I foredraget fortæller vi om de forskelige naturtyper, om dyrene og de landskaber naturen udfolder sig i.
Vi fortæller om den trængte biodiversitet, konflikt arter som skarv og ulv, og om geologien i vores landskaber m.m.

I dette foredrag viser vi eksempler på forskellige naturtyper. Vi fortæller om nogle af de symbioser og sammenhænge der er mellem dyr og planter og deres udvalgte levesteder. Vi fortæller om, hvordan naturtilstanden er i landet og om hvad der kan gøres for at skabe bedre vilkår for planter og dyr i de forskellige habitater på dansk jord. Til glæde for naturen og til glæde for de mange naturinteresserede.
Kom med foran og bag kameraerne der åbner dørene til hemmelige rum og hør mere om hvordan det er at producere naturfilm i Danmark.

Foredrag 2: Dyk i Danmark og andre eksotiske steder

I vores arbejde som naturfotografer har vi dykket mange forskellige steder – både herhjemme i Danmark og ude i verden.
Vi har dykket i danske vandløb og søer og i havet med ålegræsenge og boblekoraller – faktisk er Kattegat det eneste sted i Europa, hvor der er aktive boblekoraller.
Vi har dykket i arktiske egne med dyk i Ikka fjorden i Grønland under 1 m. is og i den berømte Silfra sprække på Island der adskiller den europæiske og den amerikanske kontinental plade.
Vi har dykket i de flotteste tangskove på Færøerne og på farverige tropiske koralrev, der myldrer med fisk og andre sjove skabninger.

I foredraget fortælles om, hvordan det er at arbejde som undervandsfotograf og hvordan en film bliver til fra ide til færdig film. Vi viser optagelser fra hjemlige farvande og snakker om havets miljø tilstand og samtidig vises filmklip fra forskellige produktioner og der fortælles sjove historier om noget af det forunderlige liv, der er i havet og om at arbejde som undervandsfotografer under krævende forhold.

Foredraget kan også indeholde kursus elementer med tip & tricks om hvordan man laver en god filmisk fortælling og praktisk hands on om hvordan man kommer i mål med en flot film.

Foredrag 3: Tropiske koralrev under pres

Tropiske koralrev rummer en enestående biodiversitet og kaldes havenes regnskove. De skrøbelige økosystemer er hjemsted for omkring 25 % af alle arter i havet. Koralrev har enorm betydning – dels som økosystem og dels som livsgrundlaget for omkring en halv milliard mennesker i form af fiskeri, job i turistindustri mm.

Igennem de sidste 30 år er halvdelen af verdens koralrev forsvundet. Hvis den nuværende udvikling fortsætter, vil 90 procent af koralrevene dø inden 2050, lyder det fra forskere.
Det vil have uoverskuelige konsekvenser for havets økosystemer, mennesker og økonomi.

I foredraget vises der klip fra filmen Tropiske koralrev under pres.  Der fortælles om de forskellige presfaktorer, der er på revene og den fantastiske fascination det er, at se og opleve livets mangfoldighed på koralrev. Vi fortæller ligeledes om intentionerne med filmen og om de mange oplevelser lige fra et relativt tæt på skibsforlis mm., i forbindelse med optagelserne.

Foredrag 4: Perler i Atlanterhavet

Kom med på en fantastisk tur til perlerne i Atlanterhavet: Island og Færøerne. Vi går på oplevelser i den flotte natur både over og under vandet.
Sammen med dykkere og naturfotograferne Pernille Semler og Bent Yde Jørgensen, besøger vi de fantastiske øer i Atlanterhavet.

På Island kommer vi tæt på svovlstinkende vulkaner, sprøjtende gejsere og mægtige gletsjere. Vi dykker i Silfra sprækken, der adskiller den Eurasiske og den Nordamerikanske kontinental plade.
Vi dykker også på den undersøiske søjle Strytan, som er en 75 m. høj kalkstenssøjle, der står på bunden af fjorden og som opbygges af 80 grader varmt vand, der pibler op fra undergrunden.

På Færøerne snakker vi med den kendte ornitolog og konservator, bedre kendt som fuglemanden Jens Kjeld om den færøske natur. Vi dykker i kæmpe stimer af fisk og i den eventyrlige tangskov og ved en nedlagt hvalfanger station.

Foredraget bygger på optagelser til mini rejseserien Per i Atlanterhavet.

Du kan se Perler i Atlanterhavet her 

Foredrag 5: På biologisk skattejagt til Ikkafjorden

Ikka fjorden i sydvest Grønland er det eneste sted i verden, hvor der findes undersøiske søjler opbygget af det sjældne kalkmineral ikait. De flere hundrede søjler vokser op gennem havbunden inden for et ganske lille område og kan blive op til 20 m. høje. Siden 1995 har der været flere videnskabelige togter til Ikkafjorden for at afdække hemmeligheden bag et af de mest særprægede og enestående naturfænomener i verden.
Geologer har kortlagt søjlerne og biologer, botanikere og zoologer har undersøgt fjorden og de omkringliggende bjerges flora og fauna. De sidste år har der specielt været fokus på mikrobiologien inde i søjlerne. Her har forskerne opdaget en stor del ukendte bakterier, som man har store forventninger til at kunne udnytte kommercielt.

Pernille Semler og Bent Yde Jørgensen har deltaget både i sommer og vinter feltarbejde i Ikkafjorden sammen med forskerne. Dels som forskernes forlængede arm som dykkere og dels som filmmagere, hvor de har produceret 2 x 30 min. TV udsendelse til DR om feltarbejdet og de muligheder der er for at udvinde enzymer fra de undersøiske søjler.
Kom med på en fantastisk tur til Ikkafjorden og hør om den biologiske skattejagt på de eventyrlige Ikka søjler – og om hvordan det bla. er at dykke ned under 1 m. tyk is for at studere søjlerne.

Foredrag 6: På togt til de danskes øer – I kølvandet på Achton Friis

Fra 1921 – 24 sejlede grønlandsfareren & kunstneren Achton Friis, sammen med Kerteminde maleren Johannes Larsen rundt i bæltbåden Rylen og beskrev 132 danske småøer. Det blev til det store værk De danskes øer.

Forestil jer Troels Kløvedal på togt i Kina eller en Vagn på rejse i Indien. Det har vi gjort – Vi er bare meget mere eksotiske, vi besøger nemlig det danske ø-rige.
I sommeren 2005 besøgte vi 26 danske småøer, for at tegne et øjebliksbillede af livet på øerne, som det udspiller sig i starten at det nye årtusinde. Her beretter vi mange forskelligartede historier om det brogede og mangfoldige liv der udspiller sig der. Undervejs referer vi behørigt til Achton Friis, som vi sejler i kølvandet på.
Dette foredrag er en causering over naturen, menneskene og de livsvilkår man møder som øbo.

Back To Top